svētdiena, 2014. gada 21. septembris

Ahmeds Gabrs sasniedz 332,35m dziļumu - jauns daivinga rekords

Ahmeds Gabrs

Ēģiptietis Ahmeds Gabrs ir uzstādījis jaunu pasaules rekordu sasniedzot 332,35m dziļumu nirstot ar autonomā tipa atvērtā cikla elpošanas aparātu. Rekords tika uzstādīts Sarkanajā jūrā, Ēģiptē netālu no Dahabas. Ahmeda Gabra rekords jau ir apstiprināts un reģistrēts Ginesa Pasaules rekordu grāmatā.


Daivinga instruktors Ahmeds Gabrs rekorda daivu uzsāka 18.septembrī 10:30, tas ilga 13 stundas un 50 minūtes un noslēdzās 19.septembrī 20 minūtes pēc pusnakts. Rekorda daivā tika izmantoti 92 baloni ar dažādiem gāzu maisījumiem, tika iesaistīta liela atbalsta daiveru komanda, kā arī medicīniskais personāls un tehniskie darbinieki. Šim daivam Ahmeds Gabrs kopā ar daivcentra "H2O Divers Dahab" komandu gatavojās divus gadus, šajā laikā tika meklēti sponsori un veikta daiva plānošana un treniņdaivi. 
Rekorda daivā tika plānots sasniegt 350m dziļumu, tomēr arī sasniedzot 332,35m dziļumu Ahmeds Gabrs laboja iepriekšējo Ginesa Pasaules rekordu, kuru 2005.gadā, arī Sarkanajā jūrā Dahabā, uzstādīja nirējs no Dienvidāfrikas Nono Gomess - viņš sasniedza 318,25m dziļumu. Ahmeds Gabrs ar šo savu daivu pārspēja arī Paskāla Bernabē 2005.gadā Korsikā sasniegto 330m dziļumu (šis rekords gan netika reģistrēts Ginesa Pasaules rekordu grāmatā)
Saņemot sertifikātu no Ginesa Pasaules rekordu grāmatas pārstāvja Tuvajos Austrumos Talala Omāra, Ahmeds Gabrs atzina, ka viņam trūkstot vārdu, lai izteiktu savu mīlestību un pateicību tiem cilvēkiem, kuri palīdzējuši viņam realizēt savu sapni. 
"Es sev jautāju, cik dziļi cilvēciska būtne var doties? Ikviens var sasniegt 350m dziļumu, ja vien viņš ir pareizi fiziski un psiholoģiski sagatavots. Atcerieties pirmo cilvēku, kurš ienira 50m dziļumā vai 100m dziļumā. Tagad daudzi cilvēki var to izdarīt. Tas ir tikai jautājums kādas procedūras tiek ievērotas," uzsvēra Ahmeds Gabrs.
Jāteic, procedūras šajā rekorda daivā tika rūpīgi plānotas un ievērotas. Viss norisinājās pēc precīza plāna.
Neskatoties uz to, ka kopējais daiva laiks bija gandrīz 14 stundas, Gabrs 335m atzīmi sasniedza nepilnās 15 minūtēs - tur paņēmis dziļuma atzīmi, kas nodrošināja apstiprinājumu sasniegtajam rekordam, viņš uzsāka ilgo ceļu augšup. Apmēram stundu vēlāk Gabrs sasniedza 110m atzīmi un arī pirmo atbalsta grupas daiveri. Pēc 110m atzīmes izniršanas process kļuva arvien lēnāks un lēnāks. Daiva noslēdzošā pietura 3m dziļumā ilga 118 minūtes.
Jāatzīmē, ka Ginesa Pasaules rekordu grāmatā Gabra rekords norādīts 332,35m. Tas tādēļ, ka, lai gan nirējs atgriezās ar 335m atzīmes norādi, tomēr par rekordu tika atzīts 332,35m dziļums, jo apkārtējo faktoru ietekmē trose, pie kuras bija piestiprinātas dziļuma atzīmes, nebija nostiepta pietiekoši taisni, tādēļ precīza rekorda reģistrēšanai tika izmantoti Gabra daivkompjūtera dati. 
19.septembra pēcpusdienā preses konference jaunā pasaules rekorda īpašnieks atzina, ka viens no viņa mērķiem arī bijis atzīmēt Ēģipti kartē, parādīt, ka ēgiptieši un arābi var paveikt šādas lietas.  
Atskatoties uz paveikto un jauniegūto pieredzi Ahmeds Gabrs uzsvēra: "Negaidiet, ka kāds cits jums atvērs durvis, pieņemiet paši lēmumu. Jūs varat paveikt jebko, kaut arī cilvēki teiktu, ka jūs to nespējat."



Info: http://english.ahram.org.eg/  un Ahmed Gabr FaceBook lapa

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru