ceturtdiena, 2014. gada 25. septembris

Kalinga Ornata jūras gliemji


Kalinga Ornata jūras gliemji ir vieni no retāk sastopamajiem gliemjiem pasaulē. Ļoti iespējams, lielākā daļa daiveru savas dzīves laikā tā arī zem ūdens neatradīs šo gliemi, uzskata Dastins Adamsons (Dustin Adamson) oceanshutter.com izveidotājs un daudzu zemūdens filmu festivālu dalībnieks. 

               

Pamatojoties uz saviem pētījumiem, kā arī citiem zināmiem jūras gliemju pētījumiem, šis ir vienīgais video, kur redzams Kalinga Ornata jūras gliemis savā dabiskajā vidē, raksta Adamsons. Pārējie video, kuros redzms Kalinga Ornata, uzņemti akvārijos. Dastins Adamsons kopā ar sievu Tairu jau daudzus gadus nodarbojas ar zemūdens pasaules iemītnieku filmēšanu un fotorgafēšanu. Kādā no saviem ceļojumiem uz Filipīnām viņiem izdevās nofilmēt šo reto zemūdens gliemi.
Kalinga Ornata jūras gliemji meklējami Indijas okeāna un Klusā okeāna ūdeņos. Tie atrasti no Dienvidāfrikas līdz Ķīnas un Japānas piekrastēm, ir informācija, ka Kalinga Ornata novēroti arī Havaju salu rajonā. Šie gliemji dzīvo lielā dziļumā, aprakstos tiek minēts 76m dziļums, bet, izmantojot no kuģa vadāmu zemūdens aparātus, šie gliemji novēroti pat 182m dziļumā. Daiveriem iespējams ieraudzīt Kalinga Ornata tad, kad šie gliemji tiek izskaloti piekrastes ūdeņos. Diemžēl, pārsvarā seklajos piekrastes ūdeņos tie tiek atrasti miruši. Tomēr nirēji dzīvus Kalinga Ornata jūras gliemjus ir atraduši arī 6m dziļumā. Meklējot Kalinga Ornata jūras gliemjus jāņem vērā arī fakts, ka tie mitinās vietās ar smilšainu gultni. Šos gliemjus ir grūti atrast arī tādēļ, ka tie slēpjas ierušinoties smiltīs. Bez tam Kalinga Ornata ir nakts dzīvnieki, kā arī tie ir vismaz 130 mm gari. Tā kā šie gliemji mitinās lielā dziļumā, tie ir maz pētīti. 

Info: scubadiverlife.comwww.oceanshutter.comwww.seaslugforum.net

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru