pirmdiena, 2014. gada 22. septembris

Pie Maltas krastiem atrasts 2700 gadus vecs nogrimis feniķiešu kuģis


Augusta nogalē Maltas valdība nāca klajā ar paziņojumu, ka starptautiska zemūdens arheologu komanda ir atradusi 2700 gadus veca feniķiešu tirdzniecības kuģa vraku. Antīkā kuģa vraks iespējams ir vecākais jebkad atrastais kuģa vraks Vidusjūrā. 


Nogrimušā kuģa vraks tika atrastas netālu no Gozo salas. Gandrīz 120m dziļumā pētnieki uzgājuši apmēram 15m gara kuģa vraku, kura kravas atliekas izmētātas vairāk kā 200m² rādiusā. Atrastas 20 apstrādātas lavas plāksnes, katra no tām svērusi apmēram 35kg, kā arī 50 amforas - keramikas krūkas ar tievu kaklu un rokturiem abās pusēs, šādās krukās mēdza uzglabāt un pārvadāt vīnu. Jāatzīmē, ka avārijas vietā Vidusjūras gutne ir smilšaina, tādēļ atrastie objekti ir labi saglabājušies.
Atrastais feniķiešu kuģis Maltā ieradies, lai pārdotu preces. Tā kā pētnieki atraduši septiņu veidu amforas var secināt, ka kuģis tirgojoties piestājis vairākās ostās. Tiek uzskatīts, ka kuģis avarējis maršrutā no Sicīlijas uz Maltu. 
Izpētot atrastos artefaktus, zinātnieki izteikuši pieņēmumu, ka feniķieši regulāri sūtījuši savus tirdzniecības kuģus uz Maltu.  
Jāatzīmē, ka arheologu atradums diezgan ilgi ticis turēts slepenībā, tādējādi ļaujot pētniekiem veikt rūpīgu atradumu izpēti. Vraka atrašanās vietā joprojām turpina strādāt "GROplan Project" komanda, kurā ietipst pētnieki no Maltas univeristātes, Marseļas universitātes (Francija) un Teksasas A&M universitātes (ASV). Izpētes darbus finansē Francijas nacionālā izpētes aģentūra.
Kā masu medijiem atzina Maltas universitātes pētnieks Timotijs Gambins (Timothy Gambin) - atrastais feniķiešu kuģis līdz mūsdienām ir ļoti labi saglabājies. Atradums tiek datēts ar 700.g.p.m.ē. un to var uzskatīt par Vidusjūrā atrasto vecāko nogrimušo kuģi. Izpētes laikā ir uzņemti vairāk kā 8000 attēlu, kurus plānots izmantot veidojot atrastā feniķiešu kuģa vraka atrašanās vietas 3D modeli. 
Bet Maltas kultūras ministrs uzsvēris, ka atradums ir ļoti būtisks visam Vidusjūras reģionam: "Atradums ļauj mums labāk izprast antīko laiku starpreģionu tirdzniecības un maiņas procesus." 
Maltas valdība nolēmusi atrasto kuģa vraku iekļaut nacionālā kultūras mantojuma sarakstā. Bez tam - pēc zemūdens izpētes darbu noslēguma Maltas valdība plāno publiskot nogrimušā feniķiešu kuģa atrašanās vietu un padarīt to pieejamu daiveriem. 

Info: www.history.com , http://news.discovery.com 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru