otrdiena, 2014. gada 23. septembris

Kurp doties nirt - skaistāko pasaules koraļļu rifu TOP3

Hardy Reef on the Great Barrier Reef (Credit: Mike McCoy)

"LeisurePro" interneta žurnāls AquaViews.net domājot par daiveriem, kuri plāno savus turpmākos ceļojumus, ir izveidojis pasaules koraļļu rifu TOP 3. Tās ir trīs košas, krāsainas un zemūdens pasaules iemītniekiem bagātas rifu sistēmas.


Domājot par gaidāmo atvaļinājumu un sākot apsvērt kurp varētu doties panirt var noderēt internetžurnāla "AquaViews" piedāvātais skaistāko pasaules koraļļu rifu tops. Jāteic, topā iekļautas pasaulē ļoti labi zināmas rifu sistēmas, kuras ik gadu piesaista miljoniem nirēju no visas pasaules.

via flickr/brian.gratwicke
1. Lielais Barjerrifs. Austrālija.
Viszināmākais un arī viens no populārākajiem daivinga ceļojumu galamērķiem ir Lielais Barjerrifs - pasaulē lielākā koraļļu rifu sistēma, kas sastāv apmēram no 3000 rifiem un aptuveni 600 salām. Šī rifu sistēma stiepjas aptuveni 2600 km garumā un ir mājvieta vairākiem tūkstošiem dažādu zemūdens iemītnieku. Lielais Barjerrifs stiepjas gar Austrālijas ziemeļaustrumu piekrasti un tas ir saskatāms arī no kosmosa. Kopš 1981.gada UNESCO ir iekļāvis Austrālijas Lielo Barjerrifu Pasaules mantojuma sarakstā. Šis pasaules slavenākais rifs ir tā vērts, lai katrs nirējs kaut reizi to apskatītu.

2. Sarkanās jūras koraļļu rifi. Ēģipte.
via flickr/Derek Keats
Sarkanās jūras koraļļu rifi arī ir viena no populārākajām daiveru ceļojumu galamērķa izvēlēm. Sarkanās jūras siltie ūdeņi ļauj koraļļiem augt un priecēt nirējus ar savām košajām krāsām. Bez tam ūdens temperatūra un minimālais nokrišņu daudzums reģionā nodrošina zem ūdens labu redzamību, šo faktu var uzskatīt arī par vienu no galvenajiem Sarkanās jūras rifu popularitātes faktoriem. Sarkanās jūras koraļļu rifos var atrast vairāk kā 1200 dažādas zivis un citus zemūdens iemītniekus, no kuriem apmēram 10% ir atrodami tikai šajā reģionā. Bez tam Sarkanajā jūrā atrodami vairāk kā 200 dažādi mīkstie un cietie koraļļi.

3. Jaunkaledonijas barjerrifs. Jaunkaledonija. 
via flickr/Philippe AMIOT
Jaunkaledonijas barjerrifs atrodas Klusajā okeānā un ir trešā lielākā rifu sistēma pasaulē. Rifs stiepjas apmēram 1500 km garumā, vidējais dziļums šeit ir 25 m. Jaunkaledonijas barjerrifs ir mājvieta daudziem retiem un aizsargājamiem zemūdens iemītniekiem, piemēram, šeit mitinās jūrasgovis jeb dugongi (Dugong dugon), te sastopamas dažādas bruņurupuču sugas, tai skaitā zaļie jūras bruņurupuči (Chelonia Mydas). Jāatzīmē, ka Jaunkaledonijas salu piekrastē bruņurupuči veido ligzdas un atstāj olas. Bez lielās zemūdens iemītnieku daudzveidības te atrodams arī vairāk kā 350 dažādu jūraszāļu veidu. Tas viss ierindo Jaunkaledonijas barjerrifu iecienītāko rifu daivinga vietu sarakstā. Kopš 2008.gada Jaunkaledonijas barjerrrifs ir iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. 


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru