ceturtdiena, 2014. gada 25. septembris

Pēc 170 gadiem atrasts viens no Frenklina ekspedīcijas pazudušajiem kuģiem

PHOTOGRAPH BY PARKS CANADA VIA EPA 

Septembra sākumā Kanādas premjerministrs Stīvens Hārpers nāca klajā ar paziņojumu, ka Kanādas zinātnieku ekspedīcijai "2014 Victoria Strait Expedition" izdevies atrast vienu no diviem britu pētnieka sera Džona Frenklina ekspedīcijas kuģiem, kas pazuda 1846.gadā Arktikā.


"Lai gan pagaidām mēs vēl nevaram pateikt tieši kurš no kuģiem ir atrasts - "Erebus" vai "Terror" mūsu rīcībā ir pietiekami daudz informācijas, lai ar pārliecību paziņotu, ka tas ir viens no viņiem", paziņoja Kanādas premjerministrs. 
Atklājums tika apstiprināts 2014.gada 7.septembrī ar distancionāli vadāma zemūdens aparāta palīdzību. Sonāru attēli, kas uzņemti Viktorijas šaurumā, skaidri parāda kuģa vraku aprises dzelmē. Pēc zinātnieku domām, kuģa vraks ir labi saglabājies. Bez tam - tas atrodas apmēram 10m dziļumā. 
Vēsturnieks Džeimss Delgado atzina, ka šis ir viens no lielākajiem mūsdienu zemūdens arheoloģijas atklājumiem.
Jāatzīmē, ka šī bija jau sestā ekspedīcija kopš 2008.gada, kad Arktikā jūras gultnē tika meklēti pazudušie Frenklina kuģi. Šogad izpētes darbi norisinājās Viktorijas šaurumā starp Viktorijas salu un Karaļa Viljama salu Kanādas arktiskajā arhipelāgā. 
"Kanādai šis ir vēsturisks brīdis. Frenklina kuģi - tā ir būtiska mūsu valsts vēstures daļa, ņemot vērā, ka viņa ekspedīcija, kas norisinājās gandrīz pirms 200 gadiem, ielika pamatus Kanādas Arktikas suverenitātei" - uzsvēra Hārpers. 
Sera Džona Frenklina ceturtā un pēdējā ekspedīcija 1845.gada maijā no Anglijas krastiem divu kuģu sastāvā devās ceļā ar mērķi izpētīt Ziemeļu jūras ceļu uz Arktiku. 1846.gadā ekspedīcija pazuda un, neskatoties uz turpmākajiem ilggadējajiem meklējumiem, kuru organizēšanā lēdija Frenklina darīja visu iespējamo, ne kuģi, ne 129 ekspedīcijas dalībnieki netika atrasti. Pazudušie Frenklina ekspedīcijas kuģi kļuva par vienu lielajām Viktorijas laika mistērijām. 
Kā uzsvēra Kanādas premjerministrs - šis atradums neapšaubāmi ļaus noskaidrot arī otrā pazudušā Frenklina ekspedīcijas kuģa atrašanās vietu un uzzināt vēl vairāk kas noticis ar ekspedīciju un tās dalībniekiem.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru