trešdiena, 2018. gada 4. aprīlis

Kā noteikt nepieciešamo atsvaru daudzumu daivingā

Foto: scuba-tutor.com


Pareizi piemeklēts atsvaru daudzums ikvienam daiverim ir ļoti svarīga patīkama un veiksmīga daiva sastāvdaļa. Pretējā gadījumā - ja atsvaru būs vai nu par daudz, vai maz, daivs būs apgrūtināts - regulāri nāksies regulēt peldspēju, ātrāk patērēsies gaisa rezerves utt. Tāpēc ir svarīgi apgūt pareiza atsvaru daudzuma noteikšanas metodes.


Pareizs atsvaru daudzums ir tāds, kad daiveris, pilnībā izpūšot gaisu no peldspējas kompensatora, var ar kājām uz leju, tātad vertikālā stāvoklī, mierīgi ienirt zem ūdens, šajā procesā netiek piepalīdzēts nedz ar rokām, nedz pleznām. Bez tam ar pilnībā piepūstu peldspējas kompensatoru nirējam brīvi jānoturas virs ūdens bez roku vai pleznu palīdzības.
Tātad - kā precīzi noteikt nepieciešamo atsvaru daudzumu? Parasti tiek izmantotas divas diezgan precīzas nepieciešamā atsvaru daudzuma noteikšanas metodes. Viena paredzēta tad, kad nirstat no bota un kad nav pieejams pietiekoši sekls ūdens, lai daiveris varētu nostāties uz ūdenstilpnes gultnes. Šajā gadījumā nepieciešamo atsvaru daudzums tiek pārbaudīts pilnā ekipējumā esošam daiverim. 
Piemeklējiet tādu atsvaru daudzumu, lai pilnā ekipējumā, ar peldspējas kompensatoru, no kura pilnībā izpūsts gaiss, vidēji stipri ieelpojot vertikālā stāvoklī jūs ienirtu zem ūdens apmēram līdz acu līmenim, šajā laikā nekustinot ne rokas, ne kājas. Šādam atsvaru daudzumam nepieciešams pievienot vēl 2 - 2,5 kilogramus. Tas tādēļ, ka neskatoties uz šķietamo gaisa vieglumu, arī tam ir savs svars. 12 litri gaisa, kas saspiesti līdz 200 atmosfērām, svērs apmēram divus kilogramus. Ieniršanas sākumā (un nepieciešamā atsvaru daudzuma noteikšanas procesā) šis atsvars ir ar jums. Bet peldēšanas procesā jūs tērēsiet gaisu, tātad tā svars mazināsies. Jūsu peldspēja pakāpeniski palielināsies un ieniršanas beigās var rasties nekontrolētas izpeldēšanas bīstamība. 
Otrā metode piemērojama situācijās, kad daiveriem iespējams pārbaudīt atsvaru daudzumu seklā ūdenī - kad daiveris var nostāties uz ūdenstilpnes gultnes. Šajā gadījumā daiveris nepieciešamo atsvaru daudzumu nosaka bez akvalanga. Tas nozīmē - daivera ekipējums ir hidrotērps, pleznas, maska un trubiņa. Daiverim maksimāli dziļi ieelpojot, ir jānoturas virs ūdens, bet izelpojot — pārliecinoši jāienirst bez roku vai kāju palīdzības. Šajā gadījumā nevajag pievienot papildus 2 kilogramus, lai kompensētu gaisa patēriņu balonā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru