piektdiena, 2018. gada 27. aprīlis

Kas jāzina nirstot ar Nitrox

Foto: lanzarotedivecentre.com


Kad gāzu maisījumā samazinās slāpekļa procentuālais sastāvs, samazinās arī tā iedarbība uz cilvēka organismu. Te gan jāatceras, ka samazinoties slāpekļa ietekmei palielinās skābekļa ietekme, jo tā procentuālais līmenis pieaug. 


Daiveriem jāzina, ka jebkurai gāzei ir savs robežslieksnis, kuru pārsniedzot gāze var sākt kaitīgi iedarboties uz cilvēka organismu. Tāpēc lietojot Nitrox jāatceras, ka pastāv reāla bīstamība saindēties ar skābekli. No tā var izvairīties un kā to darīt māca Nitrox Diver kursos. 
Daivkursos pastāstīs kas ir "parciālais spiediens" un kā to aprēķināt. 
Parciālais spiediens ir spiediens, kāds būtu gāzu maisījumā ietilpstošajai gāzei, ja tas viens pats aizņemtu apjomu, kas vienāds ar maisījuma apjomu tādā pašā temperatūrā.
Parciālo spiediens aprēķina pēc formulas:
pp = % sastāvs / 100 x P absolūtais
("pp" - gāzes parciālais spiediens konkrētajā gāzu maisījumā; "% sastāvs" - gāzes procentuālais sastāvs konkrētajā gāzu maisījumā un "P absolūtais" - absolūtais spiediens)
Skābekļa parciālais spiediens ir skābekļa radītais spiediens, kas ir gāzu maisījumā - tātad tā ir tikai daļa no kopējā spiediena.
Elpojot gaisu virs ūdens, skābekļa parciālais spiediens būs vienāds ar 0,21ata (ata - absolūtā atmosfēra).
pp O2 = 21 / 100 x 1 = 0,21
30 metru dziļumā absolūtais spiediens palielināsies 4 reizes un būs 4ata.
Tātad, pp O2 = 21 / 100 x 4 = 0,84ata
Piemēram, ja daiveris izmanto EANx40, tad virs ūdens pp O2 = 40 / 100 x 1 = 0,4ata bet 30 metru dziļumā pp O2 = 40 / 100 x 4 = 1,6 ata
Tas nozīmē, ka skābekļa spiediens, nirstot ar bagātinātā gaisa maisījumiem, nedrīkst pārsniegt 1,6ata. Pārsniedzot šo robežu pastāv ļoti nopietns risks saindēties ar skābekli.  

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru