pirmdiena, 2018. gada 9. aprīlis

Par smaguma spēku un Arhimēda spēku daivingā

Foto: scubadiverlife.com


"Smaguma spēks" un "Arhimēda spēks" - šie abi termini daivingā ir saistīti ar peldspēju. Par to visu, protams, tiek stāstīts pašās pirmajās daivkursa nodarbībās. Nedaudz atgādināsim.


Uz daiveri tāpat kā uz jebkādu priekšmetu, kas nonācis zem ūdens, iedarbojas divi spēki - smaguma spēks un Arhimēda spēks. 
Foto: divein.com
Smaguma spēks ir virzīts vertikāli uz leju - tas iegremdē ķermeni ūdenī. Smaguma spēks ir proporcionāls ķermeņa masai, tātad jo vairāk ķermenis sver, jo lielāks smaguma spēks, jo spēcīgāk to velk uz leju. Smaguma spēks, kas iedarbojas uz daiveri ir atkarīgs no nirēja ķermeņa svara un viņa ekipējuma svara. Zem ūdens regulēt smaguma spēku (tas ir, izmainīt savu svaru) mēs praktiski nevaram. 
Arhimēda spēks virzās vertikāli uz augšu ar mērķi izgrūst ķermeni no ūdens. Arhimēda spēks ir vienāds ar ķermeņa izgrūstā ūdens svaru. Tas nozīmē, jo apjomīgāks ķermenis, jo vairāk ūdens tas izspiedīs, un jo lielāks būs šī ūdens svars, jo spēcīgāk tas izgrūdīs ķermeni. Bet ūdens svars būs atkarīgs ne tikai no ķermeņa apjoma, bet arī no ūdens blīvuma. Jāatceras, ka vienam un tam pašam ķermenim cēlējspēks saldūdenī un sālsūdenī būs atšķirīgs. Izmainot savu masu zem ūdens daiveri varam regulēt Arhimēda spēku.
Attēls: google
Prasme noregulēt peldspēju ir viena no galvenajām prasmēm, kas nepieciešama, lai komfortabli un droši atrastos zem ūdens. 
Daivingā izšķir trīs peldspēju veidus.
* Pozitīvā peldspēja ir peldspēja, kad Arhimēda spēks ir lielāks par smaguma spēku. Tas ir tad, kad daiveris vai nu pārvietojas vai atpūšas virs ūdens, tātad - kad ķermenis negrimst ūdenī.
* Negatīvā peldspēja ir peldspēja, kad smaguma spēks ir lielāks par Arhimēda spēku. Negatīvā peldspēja nepieciešama, lai veiktu ieniršanu zem ūdens. Tad daiveris var nogrimt zem ūdens.
* Neitrālā peldspēja ir peldspēja, kaf Arhimēda spēks ir vienlīdzīgs ar smaguma spēku. Tieši neitrālā peldspēja palīdz daiverim noturēties konkrētā dziļumā. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru