ceturtdiena, 2018. gada 5. aprīlis

Kas ietekmē nepieciešamo atsvaru daudzumu daivingā?

Foto: scubadivejamaica.com


Lai noteiktu nepieciešamo atsvaru daudzumu, kas jums zem ūdens ļaus justies komfortabli, nepieciešams ne tikai veikt iepriekšējā materiālā aprakstītos precīzu atsvaru daudzumu noteikšanas paņēmienus, bet arī ievērot vairākus faktorus, kas palīdzēs jau pirms došanās ūdenī aprēķināt nepieciešamo atsvaru daudzumu. Daiverim nepieciešamo atsvaru daudzumu nosaka šādi faktori:


* kāda ir ūdens, kurā paredzēts daivs, sāļuma pakāpe.
Viens no vissvarīgākajiem faktoriem, kas ietekmē atsvaru daudzuma izvēli, ir ūdens sāļuma pakāpe jeb precīzāk izsakoties - ūdens blīvums. Jo ūdens ir sāļāks, jo tas  ir blīvāks - tātad lielāks tā īpatsvars un tas nozīmē, lielāks Arhimēda spēks. Tādēļ, lai kompensētu lielo Arhimēda spēku, daiverim nepieciešams palielināt smaguma spēku - izmantot daudz vairāk atsvaru, nekā analogā situācijā kad tiek nirts saldūdenī.

* konkrētajam daivam izvēlētā hidrotērpa biezums un tips.
Ja daivam izvēlēts "slapjais" hidrotērps jāatceras, ka ši tipa hidrotērpi tiek ražoti no dažāda biezuma porainā neoprēna. Bet neoprēnā ir iekausēts liels daudzums gaisa burbulīšu un tas ļoti palielina peldspēju. Jo biezāks ir hidrotērpā izmantotais neoprēns, kā arī jo vairāk nirējam ir dažādi neporēna aksesuāri (kapuce, cimdi, zābaciņi utt.), jo vairāk tas palielinās daivera peldspēju. Lai to visu kompensētu ir nepieciešams daudz lielāks atsvaru daudzums. 
Ja niršanai plānojat izmantot "sauso" hidrotērpu jums būs nepieciešams vēl lielāks atsvaru daudzums. Šī tipa hidrotērpi saglabā siltumu pateicoties zem tā esošajam gaisa slānim. Bez tam daļa "sauso" hidrotērpu tiek izgatavoti no neoprēna. Un tas viss vēl vairāk palielina daivera peldspēju.

* kāds balons izvēlēts.
Zemūdens peldēšanai izmanto balonus, kas izgatavoti vai nu no tērauda, vai alumīnija. Tieši materiāls, no kura izgatavots daivingam paredzētais balons, visvairāk ietekmē tā peldspēju. Alumīnijs salīdzinot ar tēraudu ir mazāk izturīgs materiāls. Tāpēc alumīnija balonu sieniņas ir daudz biezākas, un arī pats balons ir daudz lielāka izmēra nekā tāda paša apjoma tērauda balons. Tomēr jāņem vērā, ka, lai gan alumīnija baloni ir smagāki (ar gaisu), tiem ir lielāka peldspēja nekā līdzvērtīga apjoma tērauda baloniem. Un tas nozīmē, ka daiveriem, kuri nirs ar tērauda balonu būs nepieciešams mazāks atsvaru daudzums nekā daiveriem, kuri niršanai izvēlējušies alumīnija balonus. 

* un, protams, nedrīkst neņemt vērā arī katra daivera individuālās fiziskās īpatnības.
Cilvēka peldspēja tiek noteikta pēc viņa izspiestā ūdens daudzuma masas un ķermeņa masas atšķirības. Protams, ka pie vienāda svara, apaļīgiem cilvēkam būs lielāks apjoms nekā vājas miesasbūves cilvēkam. Tas ir tādēļ, ka taukaudi ir daudz vieglāki nekā muskuļi. Tāpēc peldspēja apaļīgam cilvēkam būs augstāka nekā vājas miesasbūves cilvēkam, tātad viņam būs nepieciešams lielāks atsvaru daudzums. Tomēr mēdz būt arī tievi cilvēki ar ļoti viegliem kauliem. Tāpēc nepieciešamais atsvaru daudzums var tikt precīzi noteikts tikai eksperimentējot.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru