trešdiena, 2018. gada 11. aprīlis

Kā regulēt peldspēju ar ieelpu-izelpu

Foto: rushkult.com


Zem ūdens ieelpojot daivera plaušu apjoms ievērojami palielinās, bet izelpojot - samazinās. Atbilstoši tam mainās arī Arhimēda spēka attiecība pret smaguma spēku. Tāpēc, lai arī cik precīzi ar BCD palīdzību tiks noregulēta neitrālā peldspēja, tā mainīsies līdz ar daivera pirmo ieelpu vai izelpu.


Protams, varētu šķist, ka tāda veidā daiverim būs lemts visu ieniršanas laiku "mētāties" augšup - lejup. Ieelpa - uz augšu, izelpa - uz leju, atkal uz augšu un atkal uz leju, utt. Jāteic, ka šī problēma ir risināma. Daiveriem vienkārši atliet pareizi noregulēt elpošanu.  
Kā tas darāms? Ikviens ir dzirdējis teicienu par "kustību pēc inerces". Tas nozīmē, ka arī apstājoties vēl kādu brīdi notiek virzība tālāk. Zem ūdens inerces kustības būs mazākas, jo ūdens ir daudz blīvāka vide nekā gaiss. Tātad daiverim ieelpojot viņš, protams, tajā pašā brīdī neuzsāks izpeldēšanu jeb virzību augšup. Kādu brīdi turpināsies palēnināta virzība uz leju līdz daiveris pilnībā apstāsies, un tikai pēc tam viņš uzsāks lēni virzīties uz augšu. Parasti šis laiks atbilst pareizam elpošanas ciklam. Tāpēc ieteicams uzsākot virzību uz augšu, sāk izelpot. Tādā veidā svārstīgās kustības augšup - lejup tiks samazinātas.
Daiverim jāatceras, ka regulējot peldspēju ar elpošanas palīdzību, jāsāk izelpot tiklīdz sajūt, ka viņš sācis peldēt uz augšu, bet jūtot, ka sāks ienirt dziļāk - jāieelpo.
Protams, mainoties ieniršanas dziļumam, nāksies peldspēju koriģēt ar peldspējas kompensatora palīdzību. Bet pēc tam atkal - ar ieelpu-izelpu.
Bez tam palielinoties dziļumam peldspēja būs jākoriģē arvien retāk un retāk, jo mazināsies spiediena izmaiņas. 
Un noteikti jāatceras arī tas, ka daiva laikā daiveris neaiztur elpu, bet gan visu laiku  vienmērīgi un mierīgi elpo.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru