ceturtdiena, 2018. gada 26. aprīlis

Kas ir Nitrox?

Foto: diveaddicts.com


Galvenie parametri, kas ierobežo daivera uzturēšanos zem ūdens, ir dziļums un šajā dziļumā pavadītais laiks. Ikvienu daiveri, protams, interesē iespēja kādā konkrētā dziļumā uzturēties ilgāku laiku. To var panākt palielinot skābekļa procentuālo daudzumu elpojamās gāzes maisījumā un attiecīgi samazinot slāpekļa daudzumu. 


Tātad, kas ir Nitrox? Tas ir bagātinātais gaiss. To pieņemts apzīmēt ar abreviatūru EANx - Enriched Air Nitrox (Bagātinātais gaiss Nitrox). 
Arī gaiss ir viens no gāzu maisījuma Nitrox paveidiem, kas sastāv no 21% skābekļa un 79% slāpekļa. Daivingā tiek izmantots Nitrox arī ar paaugstinātu skābekļa sastāvu - no 20% līdz 40%. Piemēram, EANx32, EANx33, EANx34 utt. līdz EANx40. Tas nozīmē, 32% skābekļa, 33%, 34% - līdz 40% skābekļa.
Daiveriem jāzina, ka jo mazāk elpojamās gāzes maisījumā ir slāpekļa, jo mazāk ar to piesātinās nirēja organisma audi un jo mazāks ir risks saslimt ar Kesona slimību. Bez tam, elpojot ar skābekli bagātinātu gāzu maisījumu, daiveris ne tikai palielina dziļumā pavadāmo laiku, bet arī saīsina starp ieniršanām virs ūdens pavadāmā laika intervālu.
Jāzina arī tas, ka, lai niršanā izmantotu Nitrox, jāapgūst speciāls kurss. Nitrox kursus piedāvā visas starptautiski atzītās daivinga apmācības sistēmas.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru