otrdiena, 2018. gada 10. aprīlis

Neitrālā peldspēja

Foto: xdeep.eu


Lai baudītu zemūdens pasaules skaistumu būtiski ir apgūt neitrālas peldspējas prasmes. Pretējā gadījumā daiveri zem ūdens ne tikai "mētās" augšā-lejā, bet arī gaisa patēriņš saruks daudz straujāk, tātad arī zem ūdens pavadāmais laiks mazināsies.


Pārsvarā ikvienam cilvēkam ūdenī ir neitrāla peldspēja. Bet, kad tiek uzvilkts hidrotērps neitrālā peldspēja nomainās uz pozitīvo peldspēju. Tāpēc, lai ienirtu daiverim nepieciešami atsvari (izvietoti uz svaru jostas vai pie BCD pievienotās atsvaru kabatās). Par to kā pareizi noteikt nepieciešamo atsvaru daudzumu var lasīt šeit, bet to - kā pareizi izvietot atsvarus - šeit.
Niršanas laikā peldspēju daiveri regulē ar BCD palīdzību, jeb konkrētāk - ar BCD piepūšanu vai gaisa izpūšanu no tā, vai ar elpošanu (par peldspējas regulēšanu ar ieelpas - izelpas palīdzību, lasiet nākamajā materiālā.
Lai daiveris zem ūdens iegūtu neitrālu peldspēju, nepieciešams, lai BCD būtu zināms gaisa apjoms. Apjomam jābūt tādam, lai pastāvīgi varētu saglabāt līdzsvaru. No daivinga pirmajos kursos māca, ka, mainoties ieniršanas dziļumam, mainās absolūtais spiediens, kas iedarbojas uz akvalangistu, un tātad mainās arī gaisa apjoms jebkurā elastīgā hermētiskā konteinerā - peldspējas kompensatorā, porainajā neoprēnā, zem sausā hidrotērpa utt.
Palielinoties dziļumam, gaisa apjoms samazinās, un tas nozīmē, ka samazinās arī daivera izspiestā ūdens apjoms, tātad samazinās arī Arhimēda spēks. Peldspēja kļūst negatīva. Lai atkal iegūtu neitrālu peldspēju, daiverim jāpiepūš gaiss BCD,  tā tiek atgūts dziļuma izmaiņu rezultātā zaudētais gaisa apjoms.
Izniršanas laikā jeb mazinoties dziļumam viss norisinās pretēji. Krītas absolūtais spiediens, apjoms palielinās, peldspēja pieaug. Lai saglabātu neitrālu peldspēju nepieciešams periodiski no peldspējas kompensatora izpūst gaisu, tā samazinot BCD apjomu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru