svētdiena, 2014. gada 5. oktobris

Austrumu Atlantīda - zemūdens pilsēta Ķīnā



Ķīnas pilsētu Šičengu (Shicheng) mūsdienās ceļotāji iesaukuši par Austrumu Atlantīdu, bet sen atpakaļ to sauca arī par Lauvu pilsētu, tas tādēļ, ka aiz pilsētas slējās Piecu lauvu kalns. Atšķirībā no mītiskās Atlantīdas, Šičenga 1959.gadā, lai varētu celt Xin’an dambi un hidroelektrostaciju, tika apzināti applūdināta. Lai realizētu šo hidroelektrostacijas celtniecības projektu vairāk kā 300 000 cilvēkiem nācās mainīt savu dzīvesvietu, bez tam daudzas ģimenes Šičengā bija dzīvojušas vairākus gadsimtus. Pilsēta, kas bija dibināta pirms vairāk kā 1300 gadiem tagad atrodas 26m-40m dziļumā Kjandao (Qiandao) ezera dzelmē. 


Šičenga no jauna tika atklāta 2001.gadā, kad Ķīnas valdība organizēja ekspedīciju, lai noskaidrotu, kas saglabājies no kādreizējās pilsētas. Interese par Šičengu pieauga 2011.gadā, kad ķīniešu "National Geography" publicēja pirms tam neredzētas fotogrāfijas un ilustrācijas, bez tam tika izteikts pieņēmums, ka pilsēta, kas aizņēmusi apmēram puskvadrātkilometru lielu teritoriju, joprojām izskatās kā tās ziedu laikos. 
Zemūdens pilsētas arhitektūra attiecināma uz Cjiņ un Min dinastiju laiku (1368. - 1912.gads). Pētnieki un zemūdens fotogrāfi atklāja, ka, salīdzinot ar citām senām ķīniešu pilsētām, kurām bija uz visām četrām debespusēm vērsti vārti, Šičengai bijuši pieci - rietumu pusē bijis par vieniem vārtiem vairāk. Pilsētas plašajās ielās saskaitītas 265 arkas, uz kurām joprojām labi saglabājušies lauvu, pūķu un fēniksu attēli, kā arī vēsturiski uzraksti - daļa no tiem tiek datēti ar 1777.gadu, bet pašas pilsētas sienas tiek datētas ar 16.gadsimtu.
Kā uzskata zinātnieki tieši pateicoties faktam, ka pilsēta tikusi nogremdēta, tā līdz mūsdienām saglabājusies tik labā stāvoklī. 
Nirējiem ir iespējams aplūkot nogrimušo Austrumu Atlantīdu no aprīļa līdz novembrim. Interesentiem jāgriežas pie vietējiem daivkompānijām "Big Blue" un "Zi Ao Diving Club". Jāatzīmē, ka joprojām turpinās darbs pie zemūdens pilsētas precīza kartogrāfiskā modeļa izstrādes, turpinās arī citi izpētes darbi, tādēļ no nirējiem tiek prasīta ne tikai laba peldspēja, bet arī pieredze dziļajos un nakts daivos. 
Kjandao ezers, kura dzelmē atrodas Šičengas drupa, atrodas Džedzjanas (Zhejiang) provincē, apmēram 400km uz dienvidiem no Šanhajas.

Info: www.bbc.com 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru