piektdiena, 2014. gada 10. oktobris

"Zemūdens kucēni" - jauns fotogrāfa Seta Kastīla fotoprojekts

© Seth Casteel

Populārais mājdzīvnieku fotogrāfs Sets Kastīls (Seth Casteel), kurš lielu popularitāti ieguva pēc savas fotogrāfiju sērijas "Zemūdens suņi" ("Underwater Dogs"), kas tika izdota arī grāmatā, nu radījis jaunu zemūdens bilžu sēriju - šoreiz zemūdens fotomodeļu lomā iejutušies dažādu šķirņu kucēni. Arī šīs fotogrāfijas apkopotas grāmatā. Tā saucas "Zemūdens kucēni" ("Underwater Puppies") un klajā nāca septembra vidū.


Projekts "Zemūdens suņi" aizsākās 2010.gadā Kalifornijā (ASV) fotografējot spanielu Basteru. Kā stāsta pats fotogrāfs, iesākumā ideja bijusi par parastu fotogrāfiju, bet spanielam tā paticis lēkt baseinā pēc tenisa bumbiņas, ka radusies interese ieraudzīt kā suns izskatās zem ūdens - ienirstot pēc bumbiņas baseinā. 
© Seth Casteel
Uz jautājumu, ko viņam nozīmē "Zemūdens suņu" projekts, fotogrāfs atzīst, ka viņa mērķis ir pētīt suņu emocijas. Sets uzskata, ka suņiem, līdzīgi kā cilvēkiem, ir vesels emociju spektrs. "Spaniels Basters man palīdzēja saprast, ka daudziem suņiem ir neticama saikne ar ūdeni, tā nāk no tālas pagātnes, tūkstošiem gadu atpakaļ, kad suņi bija vilki. Mūsdienas daudzos mājās suņi bauda bezrūpīgu dzīvi - guļ gultās, apmeklē dzīvnieku salonus, utt. Lai ar suņi izbauda visas šīs ērtības, viņu instinkti nav zuduši, un tos vajag izzināt. Ūdens ir viens no labākajiem veidiem kā to darīt."
Visi suņi, kas piedalījās "Zemūdens suņu" projektā, darīja to labprātīgi. Kā atzīst fotogrāfs - daudzi suņi pirms tam nekad nebija bijuši zem ūdens, daži par nebija peldējuši. 
© Seth Casteel
Jaunā grāmata "Zemūdens kucēni" ir grāmatas "Zemūdens suņi" turpinājums. Tajā apkopotas 72 dažādu kucēnu, vecumā no 6 nedēļām līdz 6 mēnešiem, fotogrāfijas. "Lai izveidotu šo fotogrāfiju sēriju es apmācīju peldēt vairāk kā 1500 kucēnus", stāstīja Sets Kastīls. Daudzi no kucēniem spējuši peldēt tikai pāris minūtes, bet daži uzreiz sākuši spēlēties, lēkāt un ķerstīt spēļmantiņas.
Jautāts, kāds ir grāmatas "Zemūdens kucēni" vēstījums, fotogrāfs atzīst, ka tā pievērš uzmanību dzīvnieku adopcijas iespējām un mājdzīvnieku drošībai ūdenī. ASV katru gadu tūkstošiem mājdzīvnieku noslīkst piemājas baseinos. Tam visam par iemeslu ir tas, ka cilvēki nav padomājuši par savu mīluļu drošību. Bet šos nelaimes gadījumus var novērst - domājot par dažādiem drošības pasākumiem, kā arī, ja iespējams, apmācot mājdzīvniekus peldēt. 
Sets Kastīls fotografēšanu apguvis pašmācības ceļā. 2007.gadā viņš kā brīvprātīgais sāka nodarboties ar patversmju suņu fotografēšanu, tā mēģinot palīdzēt dzīvniekiem atrast saimniekus. Šīs pozitīvās fotogrāfijas palīdzēja ļoti daudziem suņiem atrast jaunas mājas. Tas viss veidoja Seta karjeru un drīz viņš ieguva "Dzīvnieku fotogrāfa" titulu. 
Fotogrāfs strādājis gan komerciālos, gan nekomerciālos projektos, sadarbojies ar daudzām izdevniecībām un izstādījis savus darbus mākslas galerijās dažādās pasaules valstīs. Kastīla darbi tikuši publicēti "National Geographic", "The New York Times" un daudzos citos žurnālos, avīzēs un izdoti kalendāros. Fotogrāfs apceļojis visu pasauli fotografējot dzīvniekus piecos kontinentos. Seta nekomerciālā kampaņa "One Picture Saves a Life" ar pozitīvu fotogrāfiju palīdzību iedvesmo un izglīto dzīvnieku sūtņus visā pasaulē. 


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru