piektdiena, 2014. gada 3. oktobris

Pie Horvātijas krastiem atrasts 2.Pasaules kara vācu bumbvedēja vraks

Photo: AFP/GETTY IMAGES

Pie Horvātijas krastiem Adrijas jūrā atrasts Otrā pasaules kara vācu bumbvedēja vraks. Jāatzīmē, ka atrastais "Stuka" (no vācu vārda Sturzkampfflugzeug) lidmašīnas vraks ir labi saglabājies. Bumbvedēju, kurš oficiāli zināms ar nosaukumu "Junkers Ju 87" gandrīz pēc 70 gadiem tika atrasts aptuveni 30m dziļumā netālu no Žirje salas. 


"Lidmašīna novietota uz saviem riteņiem it kā tā būtu sekmīgi piezemējusies uz jūras gultnes", ziņu aģentūrai AFP uzsvēris Horvātijas nacionālā kultūras mantojuma institūta direktors Igors Mihoļeks. Visticamāk lidmašīna notriekta 1941.gada aprīlī un to izdarījuši vai nu Itālijas gaisa spēki, vai arī tā notriekta no kāda Dienvidslāvijas karakuģa. 
Divvietīgās lidmašīnas vrakam trūkst tikai propellera, tas visticamāk norauts bumbvedējam saskaroties ar ūdeni. Igors Mihoļeks, kurš arī pats piedalījās konkrētajā niršanas ekspedīcijā pastāstīja, ka lidmašīnas propelleris atrasts netālu no vraka. Pagaidām vēl nav izlemts vai lidmašīnas vraks tiks izcelts no dzelmes. 
Junkers Ju 87
"Junkers Ju 87" ir divvietīgs pikējošs viendzinēja bumbvedējs, kurā aiz pilota vietas atrodas vieta ložmetējniekam. Lidmašīnu radīja Hermans Polmanns un tās pirmos lidojumus izdarīja 1935.gadā. Otrā pasaules kara laikā tika saražoti apmēram 6500 šādu bumbvedēju, bet līdz mūsdienām saglabājušās tikai 2 lidmašīnas. Viena apskatāma Karalisko gaisa spēku muzejā Hendonā (Lielbritānija), bet otra - Zinātnes un rūpniecības muzejā Čikāgā (ASV). Vēl divas šādas lidmašīnas ir atrastas dzelmē pie Grieķijas un Norvēģijas krastiem, tomēr šie vraki ir daudz sliktākā stāvoklī nekā pie Horvātijas krastiem atrastais "Junkers Ju 87" vraks. 
"Stuka" bumbvedēji bija izstrādāti tā, lai tie pikējot stāvā leņķī varētu izmest bumbas no neliela augstuma tādējādi sasniedzot maksimālu precizitāti.  

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru