otrdiena, 2014. gada 14. oktobris

Pits un Džolija Maltā traucē daiveriem nirt


Ļoti iespējams daiveriem, kuri ieplānojuši vēl šogad doties nirt uz Maltu, vajadzētu šos savus niršanas plānus pārcelt uz nākamo gadu. 24.augustā Gozo apkārtnē savu jauno filmu "Pie jūras" ("By the Sea") sāka filmēt Andželīna Džolija un Breds Pits. Filmēšana, kuras dēļ tika slēgti vairāki daivsaiti un pludmales, nu ir ieilgusi. Šobrīd tiek prognozēts, ka populārie daivsaiti atkal tiks atvērti nirējiem ne ātrāk par novembra vidu.


Gozo salas (Malta) daivcentri ir jau ziņojuši par atceltiem daiviem un nepamierinātiem klientiem. Filmas "Pie jūras" filmēšanas vajadzībām ir slēgtas trīs populāras niršanas vietas - Mgarr ix Xini, Ta Cenc un Fessej Rock. Jāņem vērā, ka biežā ziemeļrietumu vēja dēļ salā daiveri var nirt tikai 5 daivsaitos, trīs no kuriem ir slēgti uz filmēšanas procesa laiku.
Daivindustrijas pārstāvji ir izteikuši neapmierinātību ar to, ka nav tikuši brīdināti par lēmumu tik ilgi slēgt konkrētās teritorijas, uzskatot, ka valdība tādējādi ir pārkāpusi Eiropas likumdošanu. 
photo: taucher.net
"Breds un Andželīna filmēšanu uzsāka augustā un mūsu premjerministrs solīja, ka līči tiks slēgti uz pāris dienām. Tagad viņi ir ieplānojuši tur palikt līdz novembrim. Mūsu augstākā tūrisma sezona ir septembris un oktobris, iznāk, ka viņi ir pārņēmuši līčus uz šo sezonu. Un tas daivinga sfērai ir dramatiski. Mēs esam gatavi uz jebkādu kompromisu. Pat piedāvājām neizmantot telefonus un kameras", britu avīzei "The Sun" atzina "Bubbles Diving Centre" īpašniece Donna Hajlera-Montekju (Donna Hayler-Montague).
Daivcentru īpašnieki jau organizējuši divas tikšanās ar Tūrisma ministru un filmēšanas grupas pārstāvjiem, tomēr kompromiss tā arī nav sasniegts. Vietējā biznesa pārstāvji piedāvājuši ministrijai vairākus abām pusēm izdevīgus variantus, kā daiverus nogādāt niršanas vietās, tomēr valdības pārstāvji ir ignorējuši visus daivcentru centienus.
Photo credit: Runeng
Gozo daivcentru pārstāvji uzsver, ka bez šiem trīs slēgtajiem daivsaitiem palikuši tikai divas niršanas vietas, bet Gozo ir 12 daivcentri, kā arī ik dienu lai šeit nirtu ierodas daiveri no citiem Maltas daivcentriem. Šie daivsaiti kļūst pārapmeklēti, tādējādi rodas arī jautājums par daiveru drošību. Daudzi daivcentru vadītāji pat uzskata, ka būs arī tādi daiveri, kuri būs gatavi nirt maz izpētītās vietās, bet tas var būt bīstami.
Daivindustrijas pārstāvjus satrauc arī varbūtība zaudēt tūristus ne tikai šajā sezonā, bet arī nākamajās tūrisma sezonās. Tūristi, kuriem šo aizliegumu dēļ nebūs izdevies ienirt salas ūdeņos, var izlemt vairāk neatgriezties Maltā, tādējādi cietīs arī kūrorta reputācija. Daivings Gozo - tas ir bizness, kas nes ienākumus ne tikai daivcentriem, bet arī vietējām viesnīcām, restorāniem un bāriem. Pagaidām vēl nav aprēķināts kādu summu pateicoties šai filmēšanai zaudēs Maltas ekonomika. 
Daivcentru īpašnieki atzīts, ka nevēlas, lai filmēšanas process tiktu pilnībā pārtraukts, bet uzsver, ka uzmanība jāvelta arī atpūtniekiem, tai skaitā nirējiem, kuri maksā naudu, lai izbaudītu brīvdienas šajā reģionā. Tādēļ ir jārod kompromiss. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru