sestdiena, 2014. gada 11. oktobris

Bezpilota lidaparāti dod iespēju jaunā veidā iegūt informāciju par zobenvaļiem

Phoot Credit: Vancouver Aquarium and NOAA

Zinātnieki no ASV un Kanādas pirmo reizi izmantojuši bezpilota lidaparātus, lai vērotu zobenvaļus. Zobenvaļu izpētei zinātnieki izmantojuši heksakopterus, kas aprīkoti ar augstas izšķirtspējas fotokamerām - iegūtie attēli ir ļoti interesanti un sniedz pilnīgi jaunu priekšstatu par šo sugu.


Pateicoties šīm fotogrāfijām zinātnieki var iegūt detalizētāku informāciju par zobenvaļu populāciju, kā arī uzraudzīt atsevišķu zobenvaļu veselības stāvokli utt. 
Phoot Credit: Vancouver Aquarium and NOAA
Lai iegūtu šos attēlus zinātnieki no "NOAA Fisheries" sadarbojās ar kolēģiem no Vankuveras Akvārija. Pētīti tika ziemeļos dzīvojošie zobenvaļi, kuru populācija saskaņā ar Kanādas aizsargājamo sugu sarakstu, tiek uzskatīta par apdraudētu. Šie zobenvaļi pārsvarā pārtiek no lašiem, bet tā kā vairāki "lašu ceļi" ir izsīkuši - krasi samazinājies lašu skaits, zinātnieki uzskata, ka tas viss var ietekmēt arī zobenvaļu populāciju. Tāpēc galvenais jautājums, uz kuru zinātnieki centās rast atbildi, bija - vai zobenvaļiem pietiek barības? Lai to izzinātu heksakopteri lidoja vairāk kā 30m augstumā - pietiekami augstu, lai vaļi nepamanītu novērotājus, bet arī pietiekoši zemu, lai varētu iegūt kvalitatīvas fotogrāfijas. Jāatzīmē, ka līdz šim zinātnieki, lai iegūtu zobenvaļu aerofotogrāfijas, izmantoja helikopterus, bet tā kā tie lidoja daudz lielākā augstumā, attēli nebija tik kvalitatīvi, kā arī izmaksas bija daudzas reizes lielākas. 
Phoot Credit: Vancouver Aquarium and NOAA
Analizējot attēlus, kas iegūti izmantojot heksakopterus, zinātnieki nu var pētīt cik labi barojas konkrēti zobenvaļi, var novērto vaļu grūtniecības procesu un sekot cik sekmīgi tā norit. 
Pašlaik zinātnieki veikuši "vasaras zobevaļu skaitīšanu" - tās mērķis ir noskaidrot cik vaļu gājis bojā gada laikā. 
Kā atzīst biologs Džons Dubans (John Durban) - mirstība ir galējais vaļu populācijas veselības mērītājs, jo tas jau ir noticis fakts. Heksakopteru izmantošana, pēc biologa domām, dos daudz precīzākus datus par zobenvaļu veselības stāvokli, tādējādi ļaujot zinātniekiem laicīgi reaģēt pirms vaļi iet bojā.
Phoot Credit: Vancouver Aquarium and NOAA
Zobenvaļi apdzīvo visus pasaules okeānus, sākot ar polārajiem apgabaliem Arktikā un Antarktīdā un beidzot ar tropu jūrām. Dažas zobenvaļu populācijas ir apdraudētas - tās ietekmē piesārņotais jūras ūdens un dzīves telpas zaudēšana, konkurējot ar komerciālajiem zvejniekiem. 
Nacionālā okeānu un atmosfēras administrācija (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA) ir ASV Komercijas departamenta zinātniskā aģentūra, kas nodarbojas ar okeānu un atmosfēras pētījumiem. NOAA veic laikapstākļu prognozēšanu un cilvēku brīdināšanu par dabas stihijām, kā arī jūru un atmosfēras raksturošanu, vada okeānu un piekrastes resursu izmantošanu un aizsardzību, veic pētījumus, lai labāk izprastu apkārtējo vidi.
NOAA Nacionālais jūras zvejniecības dienests (NOAA National Marine Fisheries Service) pazīstams arī kā NOAA Fisheries, novērtē un prognozē zivju krājumus teritoriālajos ūdeņos, uzrauga zivjsaimniecības noteikumu ievērošanu, strādā, lai novērstu neekonomisku nozveju. Saskaņā ar Jūras zīdītāju aizsardzības likumu un Apdraudēto sugu aktu, dienests arī nodarbojas ar aizsargājamās jūras sugu, piemēram, savvaļas lašu, vaļu un jūras bruņurupuču populācijas atjaunošanu.

Info: www.fisheries.noaa.gov , Wikipedia

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru