pirmdiena, 2014. gada 13. oktobris

Kaitinošākie daiveru ieradumi - TOP 10



Scubadiverlife.com apkopojis viņuprāt desmit kaitinošākos daiveru ieradumus.

1. Balona ventiļa izmantošana, lai izžāvētu sava regulatora vāciņu.
Kā raksta scubadiverlife.com - tas ir ne tikai nāk par sliktu jūsu ekipējumam, bet arī pateicoties lielajam troksnim kaitina apkārtējos.

2. Ekipējuma komplekta izmētāšana pa visu daivbota klaju.
Nevajag izmētāt ekipējumu pa visu kuģi. Jums ir ierādīta vieta un piešķirta kaste ekipējuma glabāšanai. Izmantojiet to! Atcerieties pēc daiva visu ekipējumu salikt savā kastē, lai gatavojoties nākamajam daivam, kāds ekipējuma priekšmets nav jāmeklē pa visu kuģi. Nevajag aizmirst arī to, ka, piemēram, nevīžīgi nomesta maska, nejauši var tikt saspiesta ar baloniem vai svaru jostām utt.

3. Jūs ģērbjaties un gatavojaties daivam pārāk lēni.
Lēni un rūpīgi - tas nav nekas slikts, ja vien jūs to nedarāt pārāk lēni liekot visai pārējai nirēju grupai pilnā ekipējumā karstos saules staros gaidīt kamēr jūs darbojaties ap savu ekipējumu. Aprēķiniet sev cik daudz laika jums nepieciešams lai uzvilktu hidrotērpu un sakārtotu niršanai pārējo ekipējumu. Ja tas aizņem vairāk laika, nekā tas nepieciešams pārējiem nirējiem, sāciet gatavoties daivam nedaudz ātrāk par pārējo grupu. 

4. Pārāk bieža un nevajadzīga skaņas signālu lietošana zem ūdens.
Gan metālisko šeikeru, gan it īpaši zemūdens skaņas signālu raidītāju lietošana ne tikai pievērš daivbadija, pārējo daiveru vai daivgida uzmanību, bet arī aizbaida daudzus zemūdens pasaules iemītniekus. Ar skaņas signāliem zem ūdens nevajag pārspīlēt arī norādot uz visām ieraudzītajām zivīm pēc kārtas, savādāk visas grupas daivs var pārvērsties par skaļu koncertu un likt pārējiem daiveriem ik pēc pāris minūtēm skatīties jūsu virzienā. Tas viss apkārtējos var diezgan stipri nokaitināt.

5. Netīša zemūdens fotogrāfu traucēšana.
Interesantas un skaistas kompozīcijas pievērš fotogrāfu uzmanību, kad esat "noskatījis" savu kadru, pirms mesties fotografēt, paveraties apkārt - vai jūs, dzenoties pēc sava "ideālā kadra" neesat iekļuvis kāda cita fotogrāfa bildē. Nav nekā sliktāka kā izjaukt fotogrāfam fotokompozīciju ar negaidītu parādīšanos kadrā. Tieši tāpat - ja kāds kaut ko fotografē, nepeldiet uzreiz klāt, lai paskatītos, ko viņš tur ieraudzījis, pagaidiet kamēr fotogrāfs ir beidzis fotografēt un tikai tad peldiet tuvāk klāt.

6. Fotopietura ik piecas sekundes.
Tā nu tas ir, zemūdens fotografēšana ir kļuvusi par ļoti daudzu daiveru kaislību. Bet ja jūs piederat tam fotogrāfu tipam, kuri apstājas ik pēc pāris pleznu vēzieniem, lai kaut ko nofotografētu un pēc tam tērē kādas 10 minūtes, lai uzņemtu labu bildi, ļoti iespējams, drīz jums nāksies meklēt jaunu daivbadiju. Ja jūs nirstat ar grupu nefotografējošu daiveru, centieties īpaši nekavēt un neatpalikt no grupas. Protams, vislabāk ir nirt ar badiju, kurš arī fotografē, tas jums dos nedaudz vairāk laika, lai uzņemtu labu bildi.

7. Apdzīt citus nirstot nogrimušos kuģos vai alās.
Jūs varat justies gana komfortabli nirstot vrakos vai alās, bet mēdz gadīties, ka nirēji, kas peld pirms jums, kustas daudz lēnāk nekā jums gribētos. Un, lai arī jums lielas, ka ir pietiekoši daudz vietas, lai viņus apdzītu - nedariet to - jūs nezināt vai priekšā peldošie daiveri jūtas šajā vidē tik pat komfortabli kā jūs. Nogrimuši kuģi un alas var būt biedējošas nirējiem, kas šādās vietās nirst pirmo reizi, kā arī slēgta vide un šauras ejas dažos diveros var radīt klaustrofobiskas bailes. Tāpēc ievērojiet gida noteikto niršanas secību.

8. Slikta peldspēja, kas mazina redzamību.
Īpaši runājot par nogrimušajiem kuģiem un alām - atcerieties par labu peldspēju un centieties ar pleznām nesacelt smiltis un duļķes. Pat ja jūs peldat grupas beigās un dodaties cauri kādai ejai - nevajag izbojāt redzamību, jo pēc jums tur var peldēt arī citas nirēju grupas.

9. Pārāk pieredzējis snobs.
Mēs nirstam badiju pāros vai daiveru grupās, tiekamies daivklubos, daivcentros, uz daivbotiem. Un mēs visi reiz bijām iesācēji. Tomēr mēdz būt nirēji, kuri uzskata, ka ir daudz pārāki par mazāk pieredzējušajiem daiveriem, pat ja tie viņiem lūdz padomu vai palīdzību. Daži pat aiziet tik tālu, ka atsakās nirt ar daiveriem, kuriem nav konkrētas komplektācijas ekipējums, vai kuri nav sasnieguši noteiktu ieniršanu skaitu, vai nav niruši konkrētos daivsaitos. Nekļūstiet par šādu daiveri. Nirējs - iesācējs ir skolnieks, nevis kāds uz kuru skatīties augstprātīgi. Līdz brīdim kamēr iesācēja pieredzes līmenis un niršanas prasmes ir labas un drošas, viņam ir tieši tik pat daudz tiesību nirt konkrētajā vietā kā jums. Palīdziet jauniņajiem kļūt par labiem daiveriem, atcerieties, kā kādreiz citi palīdzēja jums.

10. Viszinīši jeb daiveri, kas zina visu vislabāk.
Nav vienādu daiveru un nirēji iegūst savas prasmes mācoties pēc dažādām niršanas sistēmām. Tikai tāpēc, ka redzat kādu darām kaut ko savādāk, uzreiz nesāciet viņu labot. Apstājies, elpo, domā. Vai viņš dara kaut ko bīstamu? Vai arī viņš vienkārši dara kaut ko savādāk? Ja tas ir tā, tad ļaujiet, lai viņš dara lietas ierastā veidā. Nav nepieciešams būt nemiera garam, kurš rūpīgi uzmana ko citi dara, cenšas visu kontrolēt. Protams, ja kāds daiveris dara ko nepareizi, vai kaut ko, kas varētu viņam vai citiem kaitēt, piedāvājiet savu palīdzību. Bet ja viss ir droši un pareizi - nirstiet un ļaujiet nirt citiem.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru