sestdiena, 2014. gada 4. oktobris

Elpot zem ūdens ar kristālu palīdzību?

Photo: Elena Kalis

Zinātnieki no Dienviddānijas universitātes (University of Southern Denmark) ir sintezējuši kristālisku vielu, kura var uzkrāt un absorbēt skābekli lielā koncentrācijā. Bez tam jauniegūtā viela spēj absorbēt skābekli ne tikai no gaisa, bet arī no ūdens. Tātad šī ziņa noteikti ieinteresēs arī daiverus, jo kurš tad no nirējiem nevēlētos peldēt zem ūdens neuztraucoties par gaisa rezervju izsīkšanu balonā.


Dāņu zinātnieki sintezēto kristālisko vielu nosaukuši par "Ūdenscilvēka kristālu" ("Aquaman crystal"). Nosaukuma izvēlē savu lomu nospēlējis arī "DC Comics" radītais komikss, kurā supervaronis spēja elpot zem ūdens.
Kā skaidro zinātnieki, kristāliskajā vielā uzkrātais skābeklis var tikt izmantos kad nepieciešams un kur nepieciešams. Lai kristāli sāktu darboties, tiem jānonāk saskarē ar siltumu vai arī jāpakļauj zemam skābekļa spiedienam. 
Kristāliskajai vielai ir sūkļveida struktūra un viena no tās pamatsastāvdaļām ir kobalts. Kā skaidro profesore Kristīne Makkenzija (Christine McKenzie), kobalts "Ūdenscilvēka kristālam" dod tieši to molekulāro un elektrisko struktūru, kas padara iespējamu skābekļa absorbēšanu. 
"Šis mehānisms ir labi zināms pateicoties visām elpojošajām radībām uz zemes - cilvēki un daudzas dzīvnieku sugas skābekļa absorbēšanai ķermenī izmanto dzelzi, kamēr citi dzīvnieki, tādi kā, piemēram, krabji un zirnekļi, izmanto varu. Neliels metāla daudzums ir būtisks skābekļa absorbēšanas spējai, tāpēc būtībā tas nav nekas pārsteidzošs redzēt to arī mūsu jaunajā materiālā", skaidro profesore Makkenzija.
Kā interesantu faktu profesore atzīst arī materiāla spēju absorbēt un izdalīt skābekli daudzas reizes - līdzīgi kā, piemēram, iemērcot sūkli ūdenī, tad no tā izspiežot ūdeni un atkārtojot procesu atkal un atkal no jauna. Bez tam, kad skābeklis ir absorbēts to var uzglabāt kristālos līdz brīdim, kad nepieciešams to pielietot.  
Pat karote sintezētās vielas ir spējīga absorbēt istabā esošo skābekli.  "Laboratorijā mēs varējām novērot, kā šis materiāls uzņem skābekli no mums apkārt esošā gaisa", stāsta profesore Kristīne Makkenzija.
Kā uzskata Dienviddānijas universitātes profesore - vairs nav tālu tas laiks, kad daiveri varēs doties zemūdens pasaules izpētē, atstājot krastā savus balonus. Pāris graudi zinātnieku sintezētā kristāla ļauj izdarīt vienu elpas vilcienu, un tā kā šis materiāls var absorbēt skābekli no ūdens, tad daiverim nebūs nepieciešams vairāk par pāris kristāla graudiem. 
Bet atklājums nav tikai saistīts ar nirējiem, tas varēs būtiski palīdzēt arī, piemēram, plaušu slimniekiem, kuriem ikdienā nepieciešams pārvietoties ar smagiem skābekļa baloniem utt. 
"Ūdenscilvēka kristālus" izstrādāja un sintezēja zinātnieki Dānijā, bet dažos pētījumos ir piedalījušies arī Sidnejas universitātes (Austrālija) pētnieki. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru