piektdiena, 2014. gada 17. oktobris

Bahamās atklāta gigantiska zemūdens skulptūra

Photo: Jason deCaires Taylor

Skulptūra "Okeāna Atlants" atklāta Bahamās, Jaunās Providences (New Providence) salas piekrastē sera Nikolasa Nattola (Nicholas Nuttall) Koraļļu rifa skulptūru dārzā. Vairāk kā 5m augstā sēdošas sievietes-Atlanta skulptūra it kā tur uz saviem pleciem ūdens virsmu. Skulptūras autors ir mākslinieks Džeisons De Keirs Teilors (Jason deCaires Taylor), kura skulptūras apskatāmas Meksikā, Kankunas Zemūdens mākslas muzejā u.c. 


Skulptūra "Okeāna Atlants" attēlo vietējo Bahamu salu meiteni, kas uz pleciem tur okeāna virsmu. "Okeāna Atlants" ir atsauce uz sengrieķu skulptūru Titāns Atlants, kurš uz saviem pleciem tur debesis. Tā ir lielākā jebkad izveidotā skulptūra zem ūdens. No gultnes tās augstums sasniedz vairāk kā 5m un skulptūra sver apmēram 60 tonnas. 
Photo: Jason deCaires Taylor
Skulptūras izveidi un uzstādīšanu organizēja "Bahamas Reef Environment Education Foundation" (BREEF) un projekta mērķis ir atslogot dabas rifus, kuri varētu ciests no vidi bojājoša tūrisma.
"Koraļļu rifa skulptūru dārzs var kļūt par jaunu ekoloģiski draudzīgu atpūtas vietu tūristiem un vietējiem Bahamu iedzīvotājiem", uzsvēra BREEF izpilddirektore  Casuarina McKinney-Lambert. "Koraļļu rifa skulptūru dārzs, izveidots skaistākajos pasaules ūdeņos, veido ideālu sintēzi starp mākslu, izglītību un jūras vides aizsardzību. Izstādot eko-draudzīgus mākslas darbus varēsim novirzīt atpūtniekus un snorkelētājus no dabīgajiem rifiem, tādējādi šiem rifiem dodot laiku reģenerācijai."
Photo: Jason deCaires Taylor
Kā "MailOnline Travel" pastāstīja mākslinieks Džeisons De Keirs Teilors - šis bijis viens no sarežģītākajiem viņa veidotajiem darbiem. "Skulptūras svars ir vairāk kā 60 tonnas, un tas nozīmēja to, ka tā bija jāsadala daļās un jāsaliek kopā zem ūdens. Izdarīt to visu jūrā bija simtreiz grūtāk nekā virs ūdens, precīzi salikt kopā visas detaļas bija liels izaicinājums."
Mākslinieks arī atzinis, ka bijis ļoti ieinteresēts šīs nekomerciālās organizācijas darbā, kas pilnībā veltīts jūras vides saglabāšanai. 
BREEF 1993.gadā nodibināja sers Nikolass Nattols ar mērķi izglītot Bahamu skolotājus par apkārtējo vidi un risināt jūras ekoloģiskā stāvokļa pieaugošās problēmas Bahamu salās. 
Koraļļu rifa skulptūru dārzs tika izveidots par godu BREEF dibinātājam seram Nikolasam Nattolam un tajā bez Džeisona De Keira Teilora darbiem tiks izstādīti arī vietējo mākslinieku Willicey Tynes un Andret John darbi.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru