svētdiena, 2014. gada 19. oktobris

M/F Ærøsund II - prāmis, kurš kļuva par pirmo Dānijas mākslīgo rifu


Oktobra sākumā pie Dānijas krastiem nogremdēja prāmi M/F Ærøsund II, kurš kļuva par Dānijas pirmo mākslīgo rifu. Jāatzīmē, ka Dānijā praktiski nav saglabājušies dabīgie rifi. Pagājušā gadsimta 30-tajos gados tos sāka iznīcināt, lai varētu veidot līčus un piestātnes. Šī, jūras ekosistēmai negatīvā prakse, tika pārtraukta tikai 1999.gadā un kopš tā laika Dānijā tiek strādāts pie mākslīgo rifu izveides.


Prāmis M/F Ærøsund II tika nogremdēts 5.oktobrī Svendborg Sund ūdeņos. 55m garais prāmis nogremdēts 550m attālumā no Ballen ciemata Funenā. Tā augšējā daļa ir tikai 6m no ūdens virsmas, bet vraka maksimālais dziļums ir 19m.
Pirms nogremdēšanas prāmis tika attīrīts no ekosistēmai bīstamiem materiāliem, kā arī tika izņemti vairāki norobežojumi, lai tādā veidā padarītu vraku nirējiem drošāku un vieglāk apskatāmu. Bez tam lai nogrimušais prāmis arī zem ūdens stāvētu uz ķīļa un neapgāztos uz sāniem, daļa tā apakšējo tvertņu tika piepildītas ar smiltīm. 
Laika posmā no 1960.gada līdz 1999.gadam prāmis M/F Ærøsund II kursēja maršrutā Svendborga - Ærøskøbing. Uz tā bija vieta 700 pasažieriem un 40 automašīnām. M/F Ærøsund II dizaina autors bija Knuts E. Hansens un tas tika uzbūvēts vācu kuģu būvētavā "Husumer Schiffswerft". 1960.gadā, kad prāmis tika uzbūvēts, tas bija viens no modernākajiem prāmjiem. M/F Ærøsund II savas darbības pirmsākumos bija pirmais prāmis Dānijā uz kura pasažieru izklaidei bija pieejama televīzija ar dāņu un vācu tv programmām. Vēl 1960.gadā M/F Ærøsund II atšķīrās ar to, ka spēja piestāt piestātnē gan ar priekšgalu, gan pakaļgalu, tādējādi atvieglojot autovadītājiem uzbraukšanu un nobraukšanu no kuģa. 
gadā prāmis beidza savu darbu un maršrutā tika aizstāts ar M/F Aeroeskoebing. Pēc tam gandrīz 15 gadus prāmis stāvēja ostā, līdz tika rasts risinājums M/F Ærøsund II tālākajam pielietojumam un Dānijas Vides aizsardzības ministrija deva atļauju prāmi nogremdēt Svendborg Sund ūdeņos. 
M/F Ærøsund II nogremdēšanas operācija pievērsa lielu sabiedrības uzmanību - lai radītu mākslīgo rifu tik liela izmēra prāmis Dānijā tika nogremdēts pirmo reizi. Notiekošo vēroja vairāki tūkstoši interesentu ne tikai no piestātnes, bet arī no laivām. Prāmja nogrimšanu filmēja 15 kameras.

               

Jāatzīmē, ka Dienviddānijas universitātes zinātnieki pētīs jaunā mākslīgā rifa iekļaušanos vietējā zemūdens ekosistēmā - kā tajā parādās zivis un citi zemūdens iemītnieki, kā tas tiek apdzīvots utt.
Nogremdētais prāmis arī kļūs par mācību platformu daiveriem, kuri apgūst niršanu vrakos.  
Nirējiem, kas vēlas apskatīt M/F Ærøsund II vraku, ieteikts doties uz laivu piestātni  Rantzausminde ostā. Jāatzīmē, ka vraka abos galos ir piestiprinātas dzeltenas enkurbojas, kuras var izmantot gan kā orientierus, gan, lai daiveri varētu piesiet savu laivu.
Niršanas vietā pārsvarā tiek prognozēta neliela straume.
Daiveri tiek informēti, ka nirstot uz M/F Ærøsund II vraku jādomā par savu drošību un pareizu ekipējumu. Niršana uz šo vraku nav paredzēta iesācējiem. Daiveriem jābūt ar atbilstošu kvalifikāciju un pieredzi. Jāatceras arī vienmēr apzīmēt niršanas vietu ar daivinga karogu un uz laivas vienmēr jāpaliek kādam cilvēkam, kas koordinē niršanu no laivas. 

M/F Ærøsund II vraka koordinātes:
(lat) 55.0350000 N55°02.100'
(long) 10.4566670 E10°27.400'

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru