piektdiena, 2014. gada 24. oktobris

Daivbota etiķeta - 7 lietas, kas jāievēro atrodoties uz daivbota


Zemūdens peldēšanā, protams, ir savi likumi un noteikumi. Kā nu bez tiem. Un par to visu nirējiem stāsta jau pirmajos daivinga kursos. Šoreiz par to, ko vajadzētu ievērot dodoties nirt no daivbota. Žurnālā "Sport Diver" apkopojis 7 lietas, kas jāievēro dodoties nirt no daivbota - tās noderēs katram daiverim. Kā raksta "Sport Diver" - ievērojiet tās un vienmēr būsiet laipni gaidīts uz klāja.


1. Vienmēr ierodieties laikā, nekavējiet.
Īpaši ja tā ir jūsu pirmā diena konkrētajā daivcentrā. Atcerieties, pirmajā dienā būs jāaizpilda dažādi dokumenti (daivcentra reģistrācijas anketa, anketa par veselības stāvokli utt.) Bez tam, ja jums nepieciešams izīrēt niršanas ekipējumu - arī tas var aizņemt laiku. Tāpēc pirmajā dienā ierodieties daivcentrā vismaz 15 minūtes ātrāk, nekā plānojat to darīt nākamās dienas. Tādā veidā jūs neliksiet pārējiem daiveriem uz jums gaidīt un nesanāks, ka steidzoties būsiet kaut ko aizmirsis krastā. Protams, šo noteikumu - nekavēt un ierasties laikā - jāievēro vienmēr.

2. Uz daivbota izvietojiet savu ekipējumu tam paredzētajā vietā.
Daivbotos ekipējuma izvietošanai ir paredzēta speciāla vieta. Nonākot uz klāja jums tiks ierādīta vieta, kur novietot ekipējumu - saglabājiet šo vietu un dienas laikā glabājiet savas niršanai paredzētās lietas šeit. Parasti tā ir vieta, kur novietots jūsu niršanas balons (kuram pievienosiet BCD un regulatoru), pakaramais, kur uzkārt hidrotērpu un kaste pārējā ekipējuma izvietošanai (kasti novietojam zem sola uz kura izvietoti baloni). Ja tas ir niršanas izbrauciens, kura laikā paredzētas divas ieniršanas - pēc pirmā daiva, nomainot balonu, savu ekipējumu novietojiet no rīta ierādītajā vietā - neizmētājiet pa visu daivdeku. 

3. Klausieties.
Klausieties, ko jums stāsta brīfingos. Daivinga izbrauciens sākas ar brīfingu, kurā visi daivbota viesi tiek iepazīstināti ar iekšējās kārtības noteikumiem - kas kur atrodas, kas jāievēro, kāds ir izbraukuma plāns utt. Tad seko brīfings nirējiem, kurā daivgids jūs iepazīstinās ar daivsaitiem, kurus apmeklēsiet, kāds būs zemūdens ekskursijas maršruts, ko iespējams konkrētajās vietās zem ūdens redzēt, kāds būs nirēju grupas izvietojums zem ūdens, kādi zemūdens signāli tiks izmantoti utt. Bez tam, pēc katra daiva norisinās arī "pēc-daiva-brīfings", kurā pārrunāsiet aizvadīto daivu. 

4. Ievērojiet drošības noteikumus.
Uz daivbota ir jāievēro speciāli šai vietai paredzēti noteikumi - par tiem jums izstāstīs brīfingā. Galvenais, atcerieties, nekad nedodieties ūdenī, pirms daivbota komanda nav atļāvusi to darīt (piemēram, daivbota motors vēl nav izslēgts utt.). Tieši tas pats attiecas arī uz lēkšanu ūdenī no liela augstuma. Domājiet par savu drošību un veselību. 

5. Ievērojiet niršanas plānu.
Nav svarīgi, cik liela ir jūsu niršanas pieredze, nonākot daivcentrā jums jāievēro daivgida noteiktais plāns. Jūsu daivgids ir atbildīgs par visu nirēju grupu, tāpēc ievērojiet niršanas plānu un necentieties to mainīt zem ūdens, piemēram, nepārsniedziet daivbrīfingā atrunāto niršanas dziļumu, neatpalieciet no grupas vai vispār neaizpeldiet no tās prom - tas viss negatīvi var ietekmēt visas grupas daivu.

6. Ievērojiet kārtību dodoties ūdenī un atgriežoties uz daivbota.
Tieši tāpat kā dodoties ūdenī jūs ievērojat savu rindu, to pašu atceraties arī atgriežoties uz bota. Dodoties ūdenī - leciet no daivplatformas tikai tad, kad iepriekšējais daiveris ir atpeldējis malā, skatieties, lai lecot nejauši neaizskartu kādu no grupas. Atgriežoties pēc daiva uz daivbotu arī ievērojiet rindas principu. Gaidiet līdz iepriekšējais daiveris ir izkāpis uz bota un atgājis nost no daivplatformas malas - tādā veidā jūs pasargāsiet sevi no traumām, ja gadījumā iepriekšējais nirējs, piemēram, kritīs atpakaļ ūdenī. 

7. Izrādiet savu atzinību.
Daivcentra un daivbota komanda visu dienu ir strādājusi domājot par to, lai jūs labi atpūstos. Tāpēc pateicība 10$-20$ apmērā būs komandai patīkams pārsteigums dienas noslēgumā.

Kā iesaka "Sport Diver" - ievērojiet šos noteikumus un jūs vienmēr būsiet laipni gaidīts daivcentrā. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru