otrdiena, 2014. gada 21. oktobris

Vjetnamā Binh Chau ūdeņos atrasti vairāki seni kuģu vraki

Zīmējumā attēlots viens no sešiem Nīderlandes kravas kuģiem, kas 17.gadsimtā nogrima centrālajā Vjetnamā

Starptautiska zinātnieku komanda pēc daivinga ekspedīcijas pa Binh Chau ūdeņiem, kas atrodas Quang Ngai provincē centrālajā Vjetnamā, nākuši klajā ar paziņojumu, ka šis ir unikāls reģions, jo šeit nogrimuši daudzi noslēpumaini, seni kuģi.


Pagājušajā nedēļā Quang Ngai provincē norisinājās starptautiska konference, kas bija veltīta zemūdens arheoloģijai Vjetnamā un Dienvidastrumāzijā. Simtiem zinātnieku un zemūdens arheologu ne tikai apsprieda jautājumus, kas saistīti ar zemūdens arheoloģiju, bet arī devās daivinga ekpesdīcijā uz Binh Chau.
Pat 80 gadus vecais zviedru zemūdens arheologs Borje Rorsells (Borje Rorssell) nekavējās tērpties niršanas ekipējumā un doties pētīt Binh Chau ūdeņus. Pēc zem ūdens pavadītajām divām stundām pētot šejienes vrakus, Rorsels atzina, ka nogrimušajos kuģos atrodams daudz antīkās keramikas. Viņš arī atzina, ka vraki atrodas tikai 4m no ūdens virsmas un tas ir ļoti pozitīvs faktors daivinga ekskursiju attīstībai.
700 gadus vecs keramikas šķīvis, kas atrasts vienā
no Bihn Chau ūdeņos nogrimušajiem vrakiem
"Esmu pētījis zemūdens kultūras mantojumu dažādās pasaules vietās, bet Binh Chau ir unikāli piekrastes ūdeņi ar skaistiem jūras šaurumiem un daudziem noslēpumainiem seniem nogrimušajiem kuģiem", stāstīja zviedru zemūdens arheologs.
Ar šo "seno kuģu kapsētu" kolēģus no dažādām valstīm iepazīstināja vjetnamiešu zemūdens kultūras mantojuma eksperts Nguyen Tuan Lam, viņš arī pastāstīja, ka zinātnieki apsekojuši Vung Tau šaurumu Binh Chau 10 km² rādiusā. Tika atrasti desmit senu kuģu vraki. 
Divi no vrakiem bijuši izlaupīti. Pārējos vrakos atrasts daudz antīkas keramikas un priekšmetu, kas piederējuši kuģa komandai. Visi atradumi tiek datēti ar 8.-18.gadsimtu. Nogrimušie kuģi atrodas ļoti tuvu krastam, starp tiem ir arī no virvēm veidota kuģa vraks, kurš, kā tiek uzskatīts, ir apmēram 1200 gadus vecs (atbilst 8.gadsimtam).
Zemūdens kultūras mantojuma arheologs, Monash universitātes (Austrālija) asociētais profesors Marks Steniforts (Mark Staniforth) konferencē atzina, ka tik liela seno nogrimušo kuģu klātbūtne šajā reģionā liecina par to, ka Binh Chau bija viena no noslogotākajām tirdzniecības ostām pasaulē. 
"Zemūdens kultūras mantojums šeit ir ļoti nozīmīgs. Tas būtu ļoti brīnišķīgi, ja Vjetnama šeit attīstītu daivinga tūrismu, dodot iespēju nirējiem iepazīt šos vrakus", uzsvēra profesors Steniforts.
16.oktobris, vjetnamiešu un starptautiskie zemūdens
 arheologi nirst Binh Chau, lai paskatītu nogrimušos kuģus
Viņš arī solīja lūgt palīdzību starptautiskām organizācijām, lai tās palīdz Vjetnamai iegādāties zemūdens arheoloģijai paredzētu specializētu aprīkojumu, kā arī organizēt apmācības kursus arheoloģiskā mantojuma organizāciju darbiniekiem, apmācot tos kā labāk saglabāt un attīstīt zemūdens kultūras mantojumu. 
Quang Ngai provinces pārstāvji sadarbībā ar starptautiskajiem ekspertiem sastādīja pārskatu par Binh Chau ūdeņos atrasto kultūras mantojumu, kā arī atrasto vraku karti, ko paredzēts iesniegt Vjetnamas Kultūras, sporta un tūrisma ministrijai. Province cenšas panākt, lai Binh Chau tiktu atzīta par valsts nozīmes senu kuģu vraku kapsētu, kā arī šeit tiktu investēts tūrisma sfēras attīstībā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru