trešdiena, 2014. gada 22. oktobris

Somijā četri daiveri apsūdzēti sena kuģa vraka izlaupīšanā

Attēls: Yle

Somijas dienvidos prokuratūra izvirzījusi apsūdzību pret četriem nirējiem, viņi tiek apsūdzēti kāda kuģa vraka izlaupīšanā. Šo senā kuģa vraku aizsargā Somijas senlietu likums. Nogrimuša kuģa aplaupīšana, par kuru ierosināta krimināllieta, notikusi 2011.gadā.


Itä-Uusimaa rajona prokurors atzina, ka četri apsūdzētie somu vīrieši uzreiz pēc apsūdzības izteikšanas nav tikuši apcietināti. Tāpat prokurors arī neatklāj, ko tieši vīrieši iespējams paņēmuši no nogrimušā kuģa vraka. 
Krimināllieta pret četriem daiveriem tika ierosināta pēc Somijas Nacionālās senlietu padomes iesnieguma. Kuratore Maija Matikka pastāstīja, ka konkrētais kuģa vraks atrodas atklātā jūrā netālu no Porvoo, kuģis ir nogrimis apmēram 40m dziļumā. Šo kuģa vraku 2004.gadā atrada Somijas Jūras administrācija.
"Tas bija koka kuģis - apmēram 26m garš un 7m plats", stāstīja Maija Matikka.
Par konkrētā kuģa avāriju nav informācijas. Tas dzelmē pavadījis vairākus simtus gadu. Savas darbības laikā tas bijis trīsmastu kuģis, kas, kā tiek uzskatīts, nogrimšanas brīdī vedis kaņepju kravu. Kā atzīst muzeja kuratore, nav precīzas informācijas par kuģa vecumu un to kad tieši tas nogrimis. Bet viņa pieļauj, ka tas varētu būt laika posms no 1700.gada līdz 1800.gadam.
Saskaņā ar Somijas senlietu likumu visi kuģu vraki tiek uzskatīti par valsts īpašumu,  izņēmums ir vraki, kuriem zināmi īpašnieki un ja tie ir nogrimuši mazāk kā pirms 100 gadiem. 
2011.gadā Somijas Nacionālā senlietu padome saistībā ar šo vraku iesniedza četras prasības uzsākt kriminālizmeklēšanu. Padome iesniedza vēl divas prasības 2012.gadā un 2013.gadā, bet nevienā no šīm prasībām tā arī netika veikta neviena apsūdzība. 
Kā uzsvēra Maija Matikka - līdzīgi gadījumi nonākuši arī Zviedrijas tiesā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru