otrdiena, 2014. gada 7. oktobris

Pie Austrālijas krastiem atrasti divi neidentificēti dziļūdens iemītnieki



Mikroskopiski sēņu formas jūras dzīvnieki atklāti pie Austrālijas krastiem un tie neatbilst nevienai zināmai klasifikācijai. Kopenhāgenas universitātes zinātnieku komanda secinājusi, ka niecīgie, tikai pāris milimetrus garie, organismi neiederas nevienā no zināmajām sugām.


Dāņu zinātnieki nākuši klajā ar paziņojumu, ka atrasti divi jauni jūru dziļūdens iemītnieki - Dendrogrammas. Ir izdalītas divu veidu dendrogrammas - Dendrogramma enigmatica (noslēpumainā dendrogramma) un Dendrogramma discoides (diskveidīgā dendrogramma). 
Jāatzīmē, ka paraugi tika atrasti jau 1986.gadā zinātniskās ekspedīcijas laikā pa Basa šaurumu starp Austrāliju un Tasmāniju, bet pēc tam ilgu laiku piemirsti glabājās formalīnā starp daudziem citiem laboratorijas paraugiem. Tomēr veicot revīziju, zinātnieki beidzot pamanīja arī šos aizmirstos paraugus, kuru analīze nu var pretendēt uz zinātnisku sensāciju. 
Jaunatklātās zemūdens radības līdzinās medūzām un ķemmītēm, bet tām ir arī savas unikālas īpašības - galvenā no tām - trīsstaru simetrija, kas nav novērojama mūsdienu dzīvniekiem, kas tāds bijis tikai radībām no tālas pagātnes. Līdzīgi organismi attiecināmi uz laiku pirms vairāk kā 540 miljoniem gadu. Zinātnieki ir izteikuši pieņēmumu, ka radības no dendrogramm sugas ir trilobozoi grupas pārstāvji, kas dzīvojuši Ediakara periodā (vairāk kā pirms 540 miljoniem gadu), un tas nozīmē, ka jaunatklātās zemūdens radības ir pats senākais organisms, kādu zinātniekiem jebkad izdevies atrast.
Vizuāli dendrogrammas atgādina vai nu sēnes, vai medūzas - ar plānu diskveida cepurīti un stumbru kurā atrodas barības kanāls ar mutes atveri galā. 
Zinātniekiem šobrīd ir vairāk jautājumu nekā atbilžu - nekas nav zināms par jaunatklāto organismu barošanos, vairošanos, nervu sistēmu dzīves veidu utt. 
Šobrīd dāņu zinātnieki turpina pētīt 18 paraugus, kas iegūti gandrīz pirms 30 gadiem Austrālijas tuvumā 400m - 1000m dziļumā. Tiek arī plānota zinātniskā ekspedīcija uz Austrālijas dienvidiem, lai meklētu šo jaunatklāto radību dzīvus pārstāvjus.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru