ceturtdiena, 2014. gada 9. oktobris

Nirēji pie Sidnejas krastiem atrod noslēpumainu vraku, iespējams tas ir velkoņa SS "Yamba" vraks

Photo: Damien Siviero

Noslēpumaino vraku Sidnejas (Austrālija) piekrastē atradis kāds vraku meklētājs amatieris Skots Villans (Scott Willan). Izmantojot sonāru un vecus ierakstus no Jaunās Dienvidvelsas štata Sabiedrisko darbu departamenta un Austrālijas Jūras kara flotes bāzēm zemūdens arheoloģijas entuziastam izdevies atrast nogrimuša kuģa vraku, tas atrodas apmēram 6,5km uz austrumiem no Macquarie bākas pie Vatsona līča, nogrimušais kuģis ir 28m garš, tas ir nogrimis vertikāli 73m dziļumā.


Ar ekskluzīvām jaunatklātā vraka bildēm "The Daily Telegraph" dalījies zemūdens fotogrāfs no Sidnejas Demiens Saivēro (Damien Siviero). Attēlos skaidri redzams ar jūraszālēm un koraļļiem apaugušais stūres rats, kā arī kuģa dzelzs korpusa priekšgals. 
Skots Villans, kurš vraku atrada 7.oktobri, uzskata, ka var to identificēt: "Balstoties uz manis analizētajiem datiem, kas iegūti no Sabiedrisko darbu departamenta un daudz jaunākiem datiem no flotes, domāju, ka tas ir SS "Yamba", velkonis, kuru izmantoja darbos Sidnejas līcī."
Dokumentos teikts, ka ar tvaiku darbināmais velkonis "Yamba" 1920.gadā tika uzbūvēts "Altas Engineering" pēc tvaikoņu kompānijas "J. Fenwick and Co." pasūtījuma. 104t velkonim "Yamba" bija dzelzs korpuss. Kuģis tika nogremdēts 1942.gadā. 
Jaunās Dienvidvelsas Dabas aizsardzības un kultūras mantojuma biroja internetvietnē teikts, ka "J. Fenwick and Co." tvaikoņu kompānija bija "pirmais un izcilākais velkoņu operators Sidnejas līcī".
"Jāatceras, ka tas bija laiks, kad kuģniecība pārgāja no tvaika dzinējiem uz dīzeļmotoriem. Tās bija ļoti lielas izmaksas, lai izmontētu no velkoņa tvaika dzinēju un tā vietā uzstādītu dīzeļmotoru", teica vraka atradējs.
Pēc vraka atrašanas Skotam Vilanam jāziņo Jaunās Dienvidvelsas Dabas aizsardzības un kultūras mantojuma birojam, kā arī Austrālijas Hidrogrāfijas dienestam, kas uztur un ražo navigācijas kartes. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru