ceturtdiena, 2014. gada 2. oktobris

Nirstam no daivbota


No savas pieredzes varu teikt, ka nirstot no daivbotiem nācies novērot pietiekoši trakas lietas kā daiveri dodas ūdenī. Par laimi, neviens no tiem lēcieniem nav beidzies ar traumām, vai vēl sliktāk - letāli. Vispār jau par to kā pareizi no daivbota doties ūdenī māca kursā "Boat diver". Daiveriem, kuri ilgu laiku nav niruši, par to atgādina gids pirmsdaiva brīfingā. It kā jau lēcienā vai kūlenī (atkarībā no situācijas) nav nekā nedz sarežģīta, nedz grūta.... Protams, var kāja aizķerties, var pēkšņi kaut kas samisēties. 


Tātad - pilnā ekipējumā (pēc pārinieku pārbaudes) dodamies pie daivbota platformas pašas malas - svaru josta uzlikta, balons atvērts, BCD piepūsts, kājās pleznas, uz sejas maska un regulatora iemutis mutē. Ar labo roku viegli piespiežam masku un regulatora otro pakāpi pie sejas, ar kreiso roku turam uz svaru jostas sprādzes (vēl viens variants ir - ar kreiso roku piespiest pie pakauša maskas siksniņu) un izdarām lielu soli uz priekšu - viss - jūs esat ūdenī. Atliek tikai uz bota palikušajiem parādīt signālu "OK".
Vēl variants kā doties ūdenī - kūlenis atmuguriski. Te gan jāteic, ka tas vairāk tiek izmantos nirstot no nelielām laivām vai zodiakiem - tātad gadījumos, kad nav iespējams doties ūdenī iepriekš aprakstītajā veidā. 
Arī šajā gadījumā nirējs pēc pārinieku pārbaudes pilnā ekipējumā (svaru josta uzlikta, balons atvērts, BCD piepūsts, kājās pleznas, uz sejas maska un regulatora iemutis mutē) sēž uz laivas pašas malas - tā lai balons jau atrastos pāri malai. Jāatzīmē, ka situācijā, kad jānirst no zodiaka, nirēji sēd viens otram pretim un ūdenī visa grupa dodas vienlaicīgi. Tātad - atskanot signālam doties ūdenī - ar labo roku, tieši tāpat kā iepriekš aprakstītajā variantā, piespiežam masku un regulatora otro pakāpi pie sejas, bet kreiso roku uzliekam uz svaru jostas sprādzes, atsperamies ar kājām un atmuguriski iekrītam ūdenī. Rezultātā sanāk pārmest kūleni. Ūdenī pārējiem daiveriem parādiet signālu "OK".  
Jāatzīmē, ka var gadīties arī situācijas, kad lēkt no bota vienkārši neļauj veselība (kāju traumas, muguras traumas utt.) - tad nu variants ir - apsēsties uz platformas malas un palūgt kādu no personāla, lai aiz balona ventiļa "ieceļ" jūs ūdenī. 
Tas viss būtu par daiveriem, kuri beiguši kādu no daivinga kursiem. Bet ir arī tā saucamie introdaiveri - cilvēki brīvdienās, kuri nolēmuši iepazīt zemūdens pasaules krāšņumu un iegādājušies ekskursiju. Kā ierasts, šādas ekskursijas cenā iekļauts izbrauciens ar kuģīti jūrā un divas ieniršanas instruktora pavadībā. Pirms spert pirmos soļus zemūdens pasaules iepazīšanā introdaiveri brīfingā tiek iepazīstināti ar to kā norisināsies sagatavošanās niršanai, kā viņi dosies ūdenī, kā elpos zem ūdens, kā kustēsies, kā ienirs un iznirs, ko varēs un ko nevarēs darīt zem ūdens utt. Tā tam būtu jābūt labos brīfingos, nirstot ar atbildīgu daivcentru. Bet gadās visādi. 
Un jāteic, vistrakākie skati tomēr bijuši vērojot kā ūdenī dodas tieši introdaiveri.... Tajā pat Ēģiptē - nācies novērot kā no blakus stāvoša daivbota vienkārši tiek izgrūsti introdaiveri, kuriem, kā izskatās, nav ne mazākās jausmas kas un kā būtu jādara, arī instruktors, kurš viņus sagaida ūdenī neizrāda nekādu lielo ieinteresētību par kārtējo "intru"... Un pirmo reizi dodoties nirt arī neveiksmīga nonākšana ūdenī var sabojāt visu prieku par zemūdens pasaules skaistumu, pareizāk - pasākums var pat beigties nemaz nesācies. 
Par ko es te rakstu? Par to, ka dodoties brīvdienās uz jebkuru silto zemju kūrortu, jums ļoti iespējams radīsies vēlme izmēģināt kas tas ir - "daivings". Tad nu nonākot uz daivbota uzmanīgi klausieties brīfingu, ja kaut ko nesaprotat - pārjautājiet, un ja jums brīdi pirms došanās ūdenī sametas bail - sakiet, nekautrējieties, personāla pienākumos ir jums palīdzēt - ja jums ir bail izdarīt šo lielo soli pāri platformas malai, ir arī citi varianti kā nonākt ūdenī - piemēram, apsēdieties uz platformas malas un palūdziet, lai jūs ieceļ ūdenī. Šajā gadījumā izpaliks ieniršana un tūlītēja izniršana - kā jau pie lēciena ūdenī. Un vēl - atcerieties, jūsu BCD jeb peldspējas kompensators pirms došanās ūdenī ir piepūsts un jūs noteikti nenogrimsiet kā akmens ūdenī. 
Nevajag baidīties - tur lejā, zem ūdens jūs sagaidīs brīnišķīga un krāsaina zemūdens pasaule!
Jā, un noslēgumā video, kas tad mani arī pamudināja šo visu uzrakstīt. Skatāmies, bet labāk ko tādu neatkārtojam ;)



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru